World / Knowledge Café

Facebook
Twitter
LinkedIn
Mühendislik alanları
Analiz ve problem tanımı, Fikir ve Konsept Tasarımı
Grup veya bireysel
Grup
İnsanların sayısı
15'e kadar, 15-25, 25+
Aktivite türü
İşbirlikli takım ortamı
Süre
Bir saatten iki saate kadar, 2 saatten fazla
Sınıf türü
Belirsiz

Açıklama

Teknik hakkında

Bir konuyu tartışan daha küçük insan grupları arasında bilgi paylaşımı için yapılandırılmış bir konuşma sürecidir. Buradaki fikir, konuşmaları kolaylaştırmak için “kafe” tipi bir atmosfer yaratmaktır. Önceden tanımlanmış bir dizi soru veya zorlukla başlar, ancak sonuçlar veya çözümler önceden kararlaştırılmaz ve grup üyelerinin kendilerinden önceki grupların tartışmalarını ve yansımalarını sürdürmek için masalar arasında hareket ettiği kolektif tartışma sürecinin bir sonucudur.

Nereden geliyor?

1995 yılında bir grup iş dünyası ve akademi lideri, içlerinden birinin evinde belirli bir konuyu tartışmak üzere bir araya geldi. Yağmur yağmaya başlayınca insanlar korunmak için daha küçük gruplara ayrıldı. Konuşmalar küçük gruplar halinde devam etti ve katılımcılar kağıt masa örtüleri üzerine not almaya başladılar. Kendiliğinden masaların etrafında dolaşmaya başladılar ve farklı tartışmalardan elde edilen sonuçları hatırlamanın düşüncelerindeki kalıpları tanımlamaya izin verdiğini keşfettiler.

World Café veya Knowledge Café adını, küçük grupların (4 veya 5 kişi) masalar etrafında sohbet ettiği bir kafe ortamını taklit ettiği için almıştır.

Hangi amaçlar için uygundur? (Mühendislik eğitiminde nasıl kullanılır?)

Tekniğin amacı, farklı görüşleri görmek ve bir veya daha fazla zorlukla ilgili yeni fikirler geliştirmektir, ancak belirli bir bağlam, durum veya durum hakkında eleştirel düşünmek için de kullanılabilir. Özellikle büyük gruplar için çok uygundur.

Katılımcılar küçük gruplar halinde bir araya gelir ve kendileri için önemli olan bir konu ya da birlikte yapmaya çalıştıkları bir iş hakkında sohbet ederler. Bir grubun bir konu hakkında ne düşündüğünü ve hissettiğini öğrenmek için ideal bir yoldur.

Nasıl uygulanır?

Dikkate alınması gereken bazı tasarım ilkeleri vardır:

 1. Bağlamı belirleyin: ne elde etmek istediğinizi dikkatlice düşünün, çünkü faaliyetin amacını bilmek, hedefleri gerçekleştirmek için gereken unsurları    seçmenize olanak tanıyacaktır, örneğin hangi soruların en uygun olacağı, ne tür sonuçların daha yararlı olacağı vb.

 2. Misafirperver bir alan yaratın: Öğrencilerin kendilerini güvende ve rahat hissedecekleri, onları yaratıcı bir şekilde düşünmeye, konuşmaya ve dinlemeye davet eden bir ortam yaratmanız gerekir. Sınıfın fiziksel düzeni bu tür bir ortamın yaratılmasına katkıda bulunabilir.

 3.  Güçlü sorular kullanın: bu tür sorular kolektif enerjiyi, içgörüyü ve eylemi çeker. Amaca ve mevcut zamana bağlı olarak tek bir soruya odaklanabilir veya birkaç konuşma turu boyunca derinlemesine incelemek için aşamalı soru sorma yöntemini kullanabilirsiniz.
 

4. Herkesi katkıda bulunmaya teşvik edin: tüm öğrencileri aktif olarak katılmaya ve bakış açılarını ve fikirlerini sunmaya teşvik etmek önemlidir, ancak sadece dinlemek isteyen birinin bunu yapmasına da izin vermelisiniz.
 

5.  Farklı ve çeşitli bakış açılarını birleştirmek: Tekniğin ayrılmaz bir parçası olan masalar arasında hareket etmek, öğrenciler temel fikirleri masalar arasında taşıyıp bakış açılarını değiştirdikçe yeni içgörü ve fikirlerin ortaya çıkma olasılığını artırır.
 

6.  Kalıplar ve içgörüler için dinleme: World Café sırasında gerçekleşen dinlemenin kalitesi, kalıpları tespit etmeye ve bir bağlantı hissi edinmeye olanak tanıdığı için kilit bir faktördür (en önemlisi değilse bile). Öğrencilerinizi paylaşılanların dışında konuşulmayanları da dinlemeye teşvik edin.
 

7.  Kolektif keşifleri paylaşın: Sürecin son aşaması “hasat” olarak adlandırılır ve World Café’nin örüntüsünü ve katkıları herkes için görünür hale getirme sürecidir. Öğrencilerden, küçük gruplarda devam eden sorular ve konuşmalar ile grafiksel gösterimlere yansıyanlar hakkında düşünmelerini isteyin. Düşüncelerini ve içgörülerini grubun geri kalanıyla paylaşmalarını isteyin.

World Café, sınırlı sayıda alt temaya bölünmüş kapsayıcı bir temayı ele alır. Giriş sırasında öğretmenler genel temayı ve alt temaları öğrencilere sunar. Öğrenciler daha sonra küçük gruplara ayrılır ve bir masanın etrafında otururlar (bir kafe ya da barda olduğu gibi).

Öğrencilere, amacın diğer insanların fikirlerini eleştirmek değil, mümkün olduğunca çok sayıda iyi/ilgili fikir bulmaya çalışmak olduğunu anlamalarını sağlamak için talimat verilmesi gerekir.

Her bir masada, söz konusu masaya/gruplara atanan alt temadan sorumlu bir ev sahibi (öğrenci veya diğer öğretmenler olabilir) görevlendirilir. Masa, öğrencilerin tartışma sırasında not alabilmeleri için boş kağıtla kaplanmalıdır. Ev sahibi, tüm yorum, fikir ve önerilerin kağıda yazılmasını sağlamaktan sorumludur.

Daha sonra her masadaki küçük gruplar kendi alt temalarında belirlenen zorluk, sorun veya durumu yaklaşık 10 dakika boyunca tartışır. Bu 10 dakikanın ardından gruplar masalarını değiştirir (hareketlerin daha kolay izlenebilmesi için tercihen saat yönünde veya saat yönünün tersine).

Ancak ev sahibi hareket etmez ve oturumun tüm süresi boyunca “kendi” masasında kalır. Yeni grup “kendi” masasına geldiğinde, ev sahibi bir önceki grubun tartıştıklarını özetlemekten sorumludur ve yeni grubu da bu tartışmaya dahil eder. Katılımcılar yine kağıtlara not alırlar (ki bu kağıtlar artık önceki grubun yorumları, fikirleri ve önerileriyle doludur) ve ev sahibi yine not alır. Masanın rotasyon süresi 15 dakikadır (ev sahibinin önceki grup(lar)ın tartışmalarını açıklaması gerektiğinden ilkinden 5 dakika daha fazla).

Rotasyondan sonra, her masanın ev sahibi sonuçları özetler, daha sonra öğretmen tarafından analiz edilir ve yorumlanır.

Buradaki fikir, her grubun her masayı bir kez ziyaret etmesidir, bu nedenle grup başına 1 ev sahibi ve yaklaşık 5 kişi olmak üzere en fazla masa olması tavsiye edilir.

Bu teknikler çevrimiçi olarak nasıl uygulanır

Bir Sanal Dünya Kafesi gerçekleştirmek için farklı “odalara” ayrılma imkanı sunan bir video konferans aracı kullanmanız gerekir. Lütfen mevcut farklı seçenekleri ve katılımcıların odalar arasında serbestçe hareket etmelerini sağlamak için ihtiyaç duyabileceğiniz potansiyel çözümleri kontrol edin.

Kullanacağınız aracı (örneğin Miro Board), ara odalar için ayarlanmış farklı alanlarla önceden kurmak ve mümkünse video konferans aracına yerleştirmek iyi bir fikirdir. Bu, farklı grupların fikirlerinin ve sonuçlarının paylaşılmasını kolaylaştırır (bir kağıt parçası üzerindeki kelimelerden veya çizimlerden daha iyi).

Genel olarak bir Sanal Kafe hazırlığı, kullanılacak aracın seçimi ve katılımcıların alıştırmayı sanal bir ortamda yapmanın ne anlama geldiğini anladıklarından emin olmak dışında yüz yüze yapılanlardan çok farklı değildir.

Öncelikle World Café’nin vizyonunu, amacını ve hedefini, odak noktasını ve ele alınacak içeriği tanımlarsınız, aynı yüz yüze olan için yaptığınız gibi. Sanal ortam için bir hikaye panosu oluşturmak, yani faaliyetin her bir bloğu veya bölümü için zamanlamayı net bir şekilde belirlemek, hangi görsellerin ve/veya araçların kullanılacağına karar vermek ve ekip üyelerinin rolünü net bir şekilde tanımlamak gerekir. Bu yüz yüze oturumda da yapılsa da, sanal faaliyet için daha fazla ayrıntı ve kapsamlı düşünme gerektirir.

Sanal kurulumla ilgili olarak, tüm katılımcıların hangi aracın kullanılacağını ve aracın hangi sürümünün kullanılacağını bildiğinden emin olun, gerekirse seçilen platformu özelleştirin.

İhtiyaç halinde hem öğrencilere hem de kendinize yardımcı olacak teknik desteğe ve teknoloji konusunda bilgili bir personele sahip olduğunuzdan emin olun.

Son olarak, ihtiyaç duyulan araçları önceden hazırladığınızdan emin olun ve oturumu başlatmadan önce her şeyin çalıştığından emin olmak için bazı meslektaşlarınız veya arkadaşlarınızla bir test oturumu gerçekleştirin.

İnternette kullanabileceğiniz şablonlar var, örneğin alıştırma için MIRO’yu tercih edenler için gerçekten yararlı bir şablon var: https://miro.com/miroverse/virtual-world-cafe/ (sayfada örneklerle birlikte açıklayıcı bir video da var).

Örnekler ve/veya referanslar

TEDxValència çevrimiçi bir Worldcafé düzenledi. Barabara bunun nasıl yapıldığını anlatıyor: İşe 1,5 saatlik bir oturum için senaryo tasarlayarak başladım ve şirket içi ekibimizi ara oda tartışmalarının (kahve masaları) ev sahibi/moderatörü olmaları için eğittim. TEDx etkinliklerimiz genellikle çok büyüktür, ancak TED Çemberlerinin yeni formatı ile World Café metodolojisini birleştirerek, gerçekten herkesin katılabildiği küçük grup tartışmalarına olanak sağladık. Katılımcılardan inanılmaz geri bildirimler aldık. Ekibimiz sanal kolaylaştırıcılık konusunda yeni beceriler geliştirdi, yeni insanların ilgisini çektik ve genel olarak tartışmaların çok derinlemesine olduğu söylenebilir. Bir ara odadaki her moderatörün/ev sahibinin, daha sonra genel sonuç bölümünde paylaşılan notları aldığı hazırlanmış bir google belgesi vardı.

Gerekli Araçlar

Ekran paylaşmak ve katılımcılarla iletişim kurmak için Zoom, MS Teams veya benzeri bir platformun yanı sıra belge paylaşımı, not alma ve beyin fırtınası için araçlara ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca anket türü araçlar da faydalı olabilir.

    • Miro
    • Mural
    • Concept Board
    • Sway
    • Canva
    • Mentimeter
    • PollEverywhere
    • MindMeister
    • Mindmup
    • Evernote

Kaynaklar

Bağlantılar

World Café Europe. Virtual World Café. Available at: https://www.worldcafe.eu/en/virtual-world-cafe/.

Venegas, B. C. How to organise and facilitate a virtual World Café? Available at: https://www.barbaracv.com/blog/how-to-organise-and-facilitate-a-virtual-world-cafe/

Hite, S. How the World-Cafe Model Can Enhance Online Discussion. Education Week. Available at: https://www.edweek.org/education/opinion-how-the-world-cafe-model-can-enhance-online-discussion/2020/05

Gurteen, D. Virtual Knowledge Café Process. Conversational Leadership. Available at: https://conversational-leadership.net/virtual-knowledge-cafe-process/

Villa, T. Virtual Knowledge Café: does it work? LinkedIn. Available at: https://www.linkedin.com/pulse/virtual-knowledge-cafe-does-work-tiziano-villa-pmp-pmi-acp-cmc-/

Videolar

Great Lakes Equity Center. (2020, July 26). Virtual World Café: Meeting the Needs of All Students During COVID-19. [Video]. YouTube. Available at: https://youtu.be/6r4FGZv3-i8

John Hovell. (2020, May 27). Virtual Knowledge Café- How can you lead change in your organization (especially virtual)? [Video]. YouTube. Available at: https://youtu.be/FXt8ERW7KOg

Makaleler

Kock-Africa, L. C., Jaffer, L., Titus, S., Filies, G. C. (2020). Hosting a virtual world café to promote interprofessional learning. Available at: https://www.researchgate.net/publication/349945704_Hosting_a_virtual_world_cafe_to_promote_interprofessional_learning

Connecting Diverse People and Ideas. A Virtual Knowledge Café
Bo Gyllenpalm; Situational Services. Available at: http://www.theworldcafe.com/wp-content/uploads/2015/07/virtualcafes.pdf

Kitaplar

Anyacho, B. C. (2021). The Knowledge Café: Create an Environment for Successful Knowledge Management. Available at: https://www.penguinrandomhouse.com/books/634057/the-knowledge-cafe-by-benjamin-anyacho/