Motivational video

Facebook
Twitter
LinkedIn
Mühendislik alanları
Analiz ve problem tanımı, Değerlendirme ve İnceleme, Tasarım ve Prototip, Fikir ve Konsept Tasarımı
Grup veya bireysel
Grup
İnsanların sayısı
15'e kadar, 15-25, 25+
Aktivite türü
İşbirlikli takım ortamı, Çevrimiçi sınıf aktivitesi, Öğrencilerin kendileri tarafından çalışma
Süre
Yarım saatten az
Sınıf türü
Belirsiz

Açıklama

Teknik hakkında

Motivasyonel video yöntemi, genellikle hafife alınan küçük ama anlamlı görevleri tamamlayarak öğrencileri gün boyunca daha karmaşık görevleri tamamlamaya motive etmek için halka açık videolar kullanan bir buz kırıcıdır. Öğrencileri yataklarını yapmaya motive etmek buna bir örnek olabilir.

Nereden geliyor?

Motivasyon videoları izleyicilere ilham vermek için güçlü araçlar olarak bilinir. Kuruluşlar bu videoları genellikle çalışanları arasında sadakat duygusu ve mükemmelliğe bağlılık geliştirmek için kullanmaktadır (Cinimage, 2014., çevrimiçi). Öğretimde, öğrencilere motivasyonel bir video göstermek onların zihinlerini serbest bırakmalarını ve ilham almalarını sağlar.

Hangi amaçlar için uygundur? (Mühendislik eğitiminde nasıl kullanılır?)

 

Öğrencilerin bir sorunu çözmeye veya bir gelecek senaryosu geliştirmeye derinlemesine odaklandığı bir atölye çalışmasını kolaylaştırırken, arada veya bir göreve uzun süre odaklandıktan sonra bir buz kırıcı veya “zihin serbest bırakıcı” olması idealdir. Buz kırıcının amacı, beynin o ana kadar elde edilen tüm bilgileri işleyebilmesi için öğrencilerin bir anlığına atölye hakkında düşünmeyi bırakıp tamamen farklı bir aktivite yapmalarını sağlamaktır. Burada, motivasyonel bir video göstererek öğrencilerin dikkatini çekmek, özgüvenlerini olumlu yönde etkileyebilir ve sorunu veya senaryoyu daha da iyi çözmek için motivasyonlarını artırabilir. Buz kırıcılar genellikle önemsenmeyen oturumlardır ancak atölye çalışmasının sonucunu olumlu yönde etkileyebilir.

Nasıl kullanılır?

YouTube.com adresine gidin ve arama alanına tıklayın. Buraya aşağıdakileri yazın: “yatağınızı yapmak hakkında motivasyon konuşması”. Gösterilecek ilk video Amiral McRaven’ın motivasyon konuşmasıdır ve bu bölüm için bir buz kırıcı olarak idealdir. Videonun bağlantısını kopyalayın ve atölye çalışmasının barındırıldığı sayfaya ekleyin veya tarayıcıda açık bir pencere olarak tutun, en önemlisi öğretmen için kolay erişilebilir olmasıdır. Buz kırıcıya ulaştığınızda, her öğrencinin videoyu görebilmesi için ekranı paylaşın ve onlar için oynatın. Videoya bir bağlantı da “Kaynaklar” altında verilmiştir.

Bu teknik çevrimiçi olarak nasıl uygulanır?

Hazırlık, seanstan önce yapılması gerekenler

    1. Örneğin YouTube.com’da motivasyonel bir video klip bulun (yukarıdaki örneğe bakın)
    2. Tarayıcıda saklayın veya atölyenin barındırıldığı bağlantıyı kaydedin.

Uygulama sırasında

    1. Videoyu gösterme amacınızı açıklayın.
    2. Her katılımcının videoyu görebilmesi için ekranı paylaşın.
    3. Bilgisayarın sesini ve ses seviyesini açtığınızdan emin olun.
    4. Öğrencilere bilgisayarlarının sesini açmalarını söyleyin.
    5. Öğrencilere ekranı görüp göremediklerini ve duyup duymadıklarını sorun.
    6. Oynat düğmesine basın.

Takip, oturumdan sonra ne yapılacağı hakkında

    1. Atölye çalışmasına devam etmeden önce öğrencilere yaklaşık 15 dakika ara verin.

Gerekli Araçlar

Paylaşılan bir belgeye erişimin yanı sıra (Google doc, Word vb.) ekran paylaşmak ve katılımcılarla iletişim kurmak için bir platforma ihtiyacınız olacak, örneğin: MS Teams, Zoom veya benzeri.

Ayrıca, seçilen videonun bulunduğu herkese açık bir platforma erişmeniz gerekecektir (örn. YouTube.com, vimeo.com/watch).

Kaynaklar

Bağlantılar

Cinimage (n.d.). Benefits of motivational videos. Online at https://www.slideshare.net/cinimage/benefits-of-motivational-videos

Videolar

Nate Wylie Studios (2020, November 18). Speech To Change Your Life Today! Admiral McRaven “Make Your Bed” Motivational Words Of Wisdom. [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=sBAqF00gBGk

Makaleler

Chlup, D. T., & Collins, T. E. (2010). Breaking the ice: using ice-breakers and re-energizers with adult learners. Adult Learning, 21(3-4), 34-39.